PASKALYA YORTUSU: OSMANLI DEVLETİ’NDE TEHLİKELİ ZAMANLAR (1844-1922)


Büyütmek için resme tıklayın...
ISBN :
978-625-6591-18-9
Yayınevi :
Berikan Yayınevi
Basım Yeri / Yılı :
Ankara / 2023
Sayfa Sayısı :
416
Ebat :
14 cm X 21 cm
Fiyatı :
Sorunuz..

Günümüzde dünya nüfusun yaklaşık olarak beşte birini oluşturan Hristiyanların yıl içerisinde büyük önem verdikleri ibadetlerin başında Paskalya Yortusu gelmektedir. Hristiyan inancına göre Paskalya Yortusu, Hz. İsa’nın cuma günü çarmıha gerilip öldürülmesinden üç gün sonra pazar günü tekrardan dirilmesinin kutlandığı bir bayramdır. Paskalya Yortusu’nda dünyanın birçok noktasından Hristiyan, Kudüs’e gelerek Hz. İsa’nın kabrinin olduğuna inandıkları Kamame Kilisesi’nde hac vazifelerini yerine getirmektedirler. Yüzyıllar boyunca Osmanlı Devleti’nin hüküm sürmüş olduğu Kudüs’te ve dini açıdan Kudüs kadar bir öneme sahip olmasa da idari açıdan Hristiyanlar için oldukça büyük öneme sahip olan İstanbul başta olmak üzere Osmanlı kentlerinde Paskalya Yortusu’nun nasıl kutlandığına, ne gibi sorunların yaşandığına ve devletin Paskalya Yortusu özelinde Hristiyanlara yaklaşımına dair bilinenler oldukça yetersizdir. Bu noktada Kudüs özelinde hazırlanan birkaç kıymetli makale dışında bildiğimiz kadarıyla detaylı bir şekilde Paskalya Yortusu hakkında hazırlanan müstakil bir çalışma mevcut değildir. Eksiklik olarak gördüğümüz bu durumdan yola çıkarak ve sonraki süreçte bu konu hakkında yapılacak çalışmalara zemin olması adına bu kitap hazırlanmıştır. T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi’nde çeşitli fonlarda bulunan belgelerden faydalanarak yorucu bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkan bu kitap beş bölümden oluşmaktadır. Kitapta 1844-1922 tarihleri arasında Osmanlı Devleti’nde Paskalya Yortusu’nda yaşananlar incelenmiştir.

© 2024   Berikan Yayınevi   -  Tüm hakları saklıdır.   |   GMK Bulvarı No:80/1 Maltepe Ankara TÜRKİYE  -  Tel: +903122326218  -  Faks: +903122321499  -  berikan@berikanyayinevi.com.tr
Berikan Yayınevi sitesinde kullanılan kitap, dergi, bülten, dijital eser, fotoğraf, haber gibi içeriği, sitenin görünüm ve teknik değerlerini önceden haber vermeksizin değiştirme hakkını saklı tutar.
Verisayar Bilişim Teknolojileri