Türkler ile Macarlar arasında uzun yüzyıllara dayanan ilişkiler, Osmanlı İmparatorluğu ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu zamanında, XIX. yüzyılda, gelişme göstermiş olup, bu yüzyılın sonlarına doğru özellikle II. Abdülhamid döneminde artarak devam etmiştir. II. Abdülhamid, Osmanlı Devleti'nin Macar halkı ve hükümeti ile olan ilişkilerini sıcak tutmaya gayret göstermiş, siyasi ilişkilerde olduğu gibi kültürel ilişkilerde de Macarlar ile dostluğa önem vermiştir.
Bu araştırmada, II. Abdülhamid tarafından Kanuni Sultan Süleyman'ın Macaristan'dan İstanbul'a getirmiş olduğu ve Topkapı Sarayı Kütüphanesi'nde muhafaza edilen Korvinalardan 35 adet cildinin Macaristan'a geri iade edilmesi ve Türk-Macar kültürel ilişkileri incelenmektedir. Adı geçen konu ile ilgili Osmanlı Arşivi belgelerinin yanı sıra Macaristan'da bizzat araştırma yapılarak, Budapeşte'de Milli Széchényi Kütüphanesi Gazete Arşivi'nde(Országos Széchényi Könyvtár Hírlaptára) bulunan 1876, 1877, 1878 yılına ait Macar basını taranmış olup, II. Abdülhamid tarafından Macaristan'a geri verilen35 adet Korvinayı incelemek amacıyla Budapeşte'de ELTE Kütüphanesi El yazmaları ve Nadir Eserler Koleksiyonu Kataloğundan (ELTE Egyetemi Könyvtár Kézirattár és Ritkaságtár Katalógusai) ve Széchényi Kütüphanesi'nde “Bibliotheca Corviniana Digitalis” adlı Korvinalar için ayrılmış özel sayfadan istifade edilmiştir.
Bu çalışmada 35 adet Korvina etraflıca ele alınıp, bunların II. Abdülhamid tarafından Macaristan'a iade edilme sebepleri ortaya konulmakta, Korvinaların Macaristan'a geri verilmesinin yarattığı etki ve Türk-Macar ilişkileri değerlendirilmektedir.