Büyük Güçlerin Mücadele Alanı GÜNEY AZERBAYCAN (1914-1918)


Büyütmek için resme tıklayın...
ISBN :
978-625-6284-43-2
Yayınevi :
Berikan Yayınevi
Basım Yeri / Yılı :
Ankara / 2024
Sayfa Sayısı :
216
Ebat :
16 cm X 24 cm
Fiyatı :
Sorunuz..

Birinci Dünya Savaşı'nda İran hükûmeti tarafsızlığını ilan etmesine rağmen toprakları savaş alanı haline geldi. Savaştan önce İran sınırları içerisinde bulunan ve Güney Azerbaycan olarak bilinen bölge, Ruslar ve İngilizler arasında imzalanan 1907 Antlaşması gereğince Rus nüfuz bölgesi ilan edilmişti. Savaşın adım adım yaklaştığı yıllarda bölgedeki Ermenilerin ve Nasturilerin de desteğini alan Ruslar, Güney Azerbaycan'ı işgal etmeye başladılar. Savaş başladıktan sonra da buradaki işgallerini genişleten Ruslar, hem Müslüman halk üzerinde baskı kurmaya başladılar hem de Osmanlı-İran sınırında asayiş sorunlarına sebep oldular.

Rusların, Ermeni ve Nasturi çeteleri örgütleyerek sebep oldukları bu sorunlar, Osmanlı Devleti'ni harekete geçirdi. Çok geçmeden Osmanlı Devleti bölgeye müfrezeler sevk etti. Bunun üzerine bölgede Osmanlı ve Rus birlikleri arasında büyük bir mücadele başladı. Bu mücadele, Bolşevik İhtilali neticesinde Rusların bölgeden çekilmesine kadar devam etti. İhtilal sebebiyle bölgeden çekilmek zorunda kalan Rusların yerini İngilizler aldı. Ermeniler ve Nasturilerde İngilizlerden destek alarak bölgedeki Müslümanlar üzerinde otorite kurmaya çalıştılar. Bu sebeple Osmanlı Devleti, savaş sona erene kadar bölgeye farklı tarihlerde müfrezeler sevk etmek zorunda kaldı.

© 2024   Berikan Yayınevi   -  Tüm hakları saklıdır.   |   GMK Bulvarı No:80/1 Maltepe Ankara TÜRKİYE  -  Tel: +903122326218  -  Faks: +903122321499  -  berikan@berikanyayinevi.com.tr
Berikan Yayınevi sitesinde kullanılan kitap, dergi, bülten, dijital eser, fotoğraf, haber gibi içeriği, sitenin görünüm ve teknik değerlerini önceden haber vermeksizin değiştirme hakkını saklı tutar.
Verisayar Bilişim Teknolojileri