Bizim tarihimizde kongre kültürü ne zaman başlamıştır, bunu kesin olarak bilemiyoruz. Herhalde Batı ile ilişkilerin gelişmesinden sonra, Tanzimat’la birlikte tanıştığımız parlamento kavramı,gündemli, tartışmalı toplantıları da beraberinde getirmiş olmalıdır.
Birinci Jön Türk kongresinin 1902’de toplandığını biliyoruz. Kâzım Nâmi Duru hatıralarında, İttihat ve Terakki’nin 1910 yılında Selanik’te yerleşerek bir kongre “kurduğu”nu söyler. Bu ifadeden hareketle,Osmanlı toplumunda kongre kültürünün bilindiği, Meşrutiyet sonrasında İttihat ve Terakki’nin bu konuda öncü rol oynadığı söylenebilir.
23 Temmuz 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanıyla birlikte ülkede hürriyet ortamı egemen olunca aydınlar, düşüncelerini eskiye oranla daha özgürce yazmaya, konuşmaya başlarlar. Bunun bir sonucu olarak1909-1912 tarihleri arasında Balkanlardaki Varna, Selanik, Manastır, Üsküp gibi şehirlerde geniş katılımlı öğretmen kongreleri yapılır. 1911 Yılında Selanik vilayetinde düzenlenmiş bulunan Öğretmenler Kongresi, bildiğimiz kadarıyla bu konuda yapılmış ilk kongrelerdendir. Buna rağmen, toplantının yöntem ve işleyiş bakımından tam bir olgunluk içerisinde gerçekleşmiş olması ilgi çekicidir.İlgili komisyonların oluşturulması, raporların hazırlanması ve bunların tartışılması sırasında yaşananlar, öğretmenler arasında "kongre kültürü"nün çoktan yerleştiğini gösterir.