Hz. Ali döneminin devlet teşkilatı ve iktisadîhayatıyla aynı dönemin siyasî olayları arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır.Bir başka ifade ile devlet teşkilatı ve iktisadî hayatın daha iyianlaşılabilmesi genel çizgileriyle siyasî hayatın bilinmesiyle mümkündür. İştebu önemli noktadan dolayı, bu eserimizden önce yayınlamış olduğumuz “Hz.Ali’nin Hayatı, Kişiliği ve Siyasî Faaliyetleri” adlı eserimizde Hz. Ali dönemisiyasî olayları üzerinde durulmuş ve bu meyanda özellikle Cemel, Sıffîn veNehrevan savaşları ve bu savaşları takip eden çeşitli olaylar ele alınmıştır.
Eserimizin birinci bölümü Hz. Ali dönemindekivilâyetlerin idaresine ayrılmıştır. Burada Hz. Ali’nin hilafeti boyuncadevletin meşhur vilâyetlerinde meydana gelen önemli olaylarla, bu vilayetlerdegörev yapan valilerin idarî uygulamaları ve onların atama ve görevden almakonuları detaylı bir şekilde işlenmiştir.
İkinci bölümde Hz. Ali devrindeki adlî teşkilat(kadılık, mezâlim mahkemesi, hisbe ve polis teşkilatı) ve hac emirliği, üçüncübölümde ise ordu teşkilâtı bütün yönleriyle incelenmiştir.
Hz. Ali beş yıla yakın hilâfeti boyunca tüm zamanınıbirçok araştırmacının da ileri sürdüğü gibi, sadece askerî faaliyetlereayırmamıştır. Onun, toplumun değişik katmanları arasında sosyal adaleti yaygınlaştırmayayönelik örnek bir ekonomik uygulaması vardı. Dolayısıyla eserimizin dördüncüveya son bölümünü, Hz. Ali dönemindeki ekonomik hayata ayrılmıştır. Burada dabilginin yoğunluğuna dayanarak daha çok devletin gelir (haraç, cizye, zekât,öşür ve savafî malları gibi) ve giderleri (maaşlar vs. gibi) ile o devirdeçarşı ve pazarlarda satılan mal fiyatları, halkın geçim seviyesi ve ticaretgibi ekonomik ve malî konular ele alınmıştır.