MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ GELENEĞİNDE TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ DÜŞÜNCESİNİN GEÇİRDİĞİ EVRELER 1. Cilt


Büyütmek için resme tıklayın...
Yazar : Selim YILDIZ
ISBN :
978-625-6428-67-6
Yayınevi :
Berikan Yayınevi
Basım Yeri / Yılı :
Ankara / 2023
Sayfa Sayısı :
382
Ebat :
16 cm X 24 cm
Fiyatı :
Sorunuz..

        Türkiye’nin milletleşme süreciyle ve çok partili siyasetiyle yaşıt bir tarihi geçmişe sahip olan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), bu çerçevede siyasi geleneğini 1948’dekurulan Millet Partisi’ne (MP) dayandırmaktadır. Milliyetçilik düşüncesini ise Osmanlı Devleti’nin son döneminde beka kaygısının sonucu olarak diğer fikirler arasında temayüz etmiş olan Türk milliyetçiliği düşüncesi üzerine inşa etmiştir. Bu inşada Ziya Gökalp’in fikirleri tüm siyasi geleneği boyunca kendini hissettirmiş, tartışmalar ve eleştiriler de hep Gökalp düşüncesi üzerinden yürütülmüştür. MHP’nin Atatürk ve millî devletle (ulus-devlet) bağı ve başka bir ifadeyle kendini ulus-de vletle meşrulaştırma çabasının da yine Gökalp kanalıyla mümkün kılındığı görülmektedir. MP ve Türkiye Köylü Partisi’nin “Mutedil Milliyetçilik” adıyla savunduğu milliyetçilik düşüncesinde, CKMP ve Alparslan Türkeş’in ortaya koyduğu milliyetçilik programında ve “Türk Rönesansı” amacında Gökalp etkilerini görmek mümkündür. Bu fikrî temel1970’lerde Partinin doğrudan söylemlerinde de takip edilebilmektedir. CKMP dönemi 27 Mayıs akabinde Türk milliyetçiliğinin sahip olduğu birikimle bir siyasi organizasyona kavuştuğu ve “Millî Doktrin”in ortaya çıktığı bir dönem olmuştur. CKMP’nin MHP adını almasıyla birlikte açılan dönem ise “Milli Doktrin”in stratejik bir genişleme olarak “Türk-İslam Sentezi” adıyla Gökalp’in düşüncesine uygun olarak gelenek-modernite arasında stratejik genişlemeye yöneldiği, iç barışın amaç edinildiği ve kitlelere yöneldiği dönem olmuştur.  12 Eylül 1980’nin meydana getirdiği ortamda MHP geleneğine bağlı Türk milliyetçileri Türkeş’in 4,5 yıl hapishane yaşamı sürecinde toparlanma çabalarına yönelmiş, Muhafazakâr Parti ve Milliyetçi Çalışma Partisi adıyla bunu sağlamaya çalışmışlardır. Sonrasında yeniden MHP adına dönüşüm sağlanmış, fikrî ve siyasi geleneğin tecrübesi1990’lara aktarılmıştır. Türkiye’nin gerçekleri üzerinde Türk milliyetçiliği düşüncesini değerlendirme noktasında tecrübeli olan MHP’nin değişip değişmediği de 1990’larda tartışılan konular içinde yer almıştır.

© 2024   Berikan Yayınevi   -  Tüm hakları saklıdır.   |   GMK Bulvarı No:80/1 Maltepe Ankara TÜRKİYE  -  Tel: +903122326218  -  Faks: +903122321499  -  berikan@berikanyayinevi.com.tr
Berikan Yayınevi sitesinde kullanılan kitap, dergi, bülten, dijital eser, fotoğraf, haber gibi içeriği, sitenin görünüm ve teknik değerlerini önceden haber vermeksizin değiştirme hakkını saklı tutar.
Verisayar Bilişim Teknolojileri