MENNAN(MENNEN)KALESİ
Anadolu'daki kalelerin en kolay savunulanı, ama en zor ele geçirileni, hatta zamanına göre elde edilmesi, teslimalınması olanaksız olanıdır. Kalenin konumu, sağlamlığı, çevresinin dik yamaçlar, derin vadilerle çevrili olması, topmenzilinden uzak bulunması nedeniyle Kale, birçok kavmin güvenip sığındığı korunak yeri olmuştur. Kalenin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Mennan Kalesi hakkında geniş araştırmalar yapan Sn. Şeref Kişmir'in yazdıklarına bakalım.
Şeref Kişmir'e göre: Çeşitli kaynaklar kalenin adını Menyan, Minan, Mennan ya da Mennen olarak yazmaktadır. Ama kalenin adının son olarak Mennan olduğu sanılmaktadır.
Gülnar-Mut-Ermenek ilçeleri sınırları üzerinde, 150 metre yükseklikte, Erik Deresi'nin Ermenek Suyu ile birleştiğiyere yakın tek ve tabla şeklinde bir dağın üzerindedir.
Kalenin oturduğu yer, bir başka deyişle dağın üstü 50x250 metre olan düzgün bir dikdörtgen gibidir. Dört tarafı dimdik 150 metre derinlikte tırmanılması mümkün olmayan vadilerle çevrilidir. Tepenin üstünü güney yönünde dağa bağlayan bir boyun varmış, zamanında oda kesilmiş ve etrafla hiçbir bağlantı bırakılmamıştır. Kesilen boynun yerine köprü kurularak dağ ile bağlantı sağlanmıştır.