Kırıkhanİlçesi, Akdeniz Bölgesi’nin Adana Bölümü sınırları içerisinde bulunmaktadır.Araştırma sahası kuzeyde Hassa İlçesi, kuzeybatısında Payas İlçesi, batısındaİskenderun ilçesi, güneybatısında Belen ve Kumlu ilçesi, doğusunda ise Suriye Devletiile komşudur. Yükseltisi 2262 m.nin üzerine çıkan dağlık kuşaklarla çevriliolan ilçenin yüzölçümü 715 km²dir. Sahadajeolojik açıdan Paleozoikten Kuaterner sonuna kadar çeşitli zaman dilimlerineait formasyonlara rastlamak mümkündür.
Araştırmasahası yazları sıcak ve kurak, kışları serin ve yağışlı geçen Akdeniz iklimiözelliği gösterir. İlçenin en önemli akarsuyu olan Karasu Çayı, kaynağını Gaziantep ili, Nurdağ ilçesinin doğusunda KartalDağları 1429 m. ile batısında bulunanAkdağ’dan 1795 m. doğan küçük derelerden alır. İnceleme sahasında, zonal, azonal ve introzonal toprak gruplarıdağılış göstermektedir. Sahanın alçak kesimlerinde orman örtüsünün tahripedilmesi sonucu maki bitki topluluğu, yükseltinin arttığı yerlerde çam, meşe,köknar, Toros sediri ormanlarına rastlanmaktadır.
Kırsal yerleşmelerde halkın temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayanırken Kırıkhan kenti sahanın ticaret ve sanayi açısından en gelişmiş yeridir. Amik Ovası’nın alüvyal topraklarında pamuk, mısır, havuç, kavun gibi tarımsal ürünler yetiştirilirken yükseltinin arttığı eğimli sahalarda tarım yerini hayvancılık faaliyetlerine bırakmıştır. Tarihin her döneminde ulaşım bakımından önemli bir kavşak noktası üzerinde bulunan saha günümüzde de bu özelliğini devam ettirmektedir. Doğal ve beşerî turizm potansiyelinin yanı sıra, inanç merkezi durumunda bulunan Kırıkhan ilçesi sahip olduğu turistik değerleri ile önemli bir çekim merkezi konumundadır.