Yenileşme Dönemi Türk edebiyatının önde gelen simalarından biri olan Ahmet Mithat Efendi, Batı tesirinde değişmeye başlayan edebiyatımızın en önemli temsilcilerin-den biridir. Şiir dışında edebiyatın her sahasında 200’e yakın eser veren yazarımız, edebiyatın dışından da çeşitli sahalarda birçok eser kaleme almıştır. Bunların arasında fizik, kimya, coğrafya, felsefe, tarih, fikir hatta matematik bile vardır.
Popüler edebiyatımızın ilk seçkin şahsiyeti olan A. Mithat Efendi’nin edebiyat dışında gazetecilik ve eğitim alanlarına da önemli katkılar sağlamıştır.
Halkı aydınlatmayı ve bilgilendirmeyi ilke edinen yazarımızın şüphesiz en çok eser verdiği edebî tür, romandır. Çok değişik mevzularda roman yazan A. Mithat’ın en önemli ve tanınmış romanlarından biri Dürdane Hanım’dır.
1882’de yayımlanan Dürdane Hanım, A. Mithat Efendi’nin ilginç romanlarından biridir. Eser, özü itibarıyla bir öç alma öyküsünü anlatır.
Acem Ali Bey nam-ı diğer (diğer adıyla) Ulviye Hanım; Dürdane Hanım’ın öcünü, onu aldatan çapkın Mergup Bey’den nasıl alacaktır? Yazar; bu temel düşünce eksenine oturttuğu olayları, meraklandırıcı ve heyecanlandırıcı bir anlatımla okuyucuya sunar.
Romanın aşk, intikam, macera gibi duygusal ögeleri yanında evlilik sorununu sosyal bir çerçevede ele alması dikkati çeker.