İLK DÜŞEN AK


Büyütmek için resme tıklayın...
Yazar : Ömer SEYFETTİN
Sedeleştiri : Dr. Kâmil AKARSU
ISBN :
978.975.267.702.9
Yayınevi :
Kurgan Edebiyat
Basım Yeri / Yılı :
ANKARA / 2019
Sayfa Sayısı :
188
Ebat :
14 cm X 20 cm
Fiyatı :
Sorunuz..

Ömer Seyfettin dizisinin ilk kitabı olan “İlk Düşen Ak” ta on altı hikâye bulunmaktadır.
Kitapta yer alan ilk hikâye İlk Düşen Ak’ta, imparatorluğun son yıllarındaki yaşantısında özellikle bazı “tatlısu Frenkleri”nin çevresinden ilginç tipler başarılı kesitler hâlinde sunulmuştur. Dönemin İstanbul’unun sosyal çevresindeki kadın, aşk ve aile kavramlarındaki eksik ve aksayan yönleri ile konak hayatını gözler önüne serer.
Mermer Tezgâhı, Dama Taşları ve Makul Bir Dönüş adlı hikâyelerinde, gündelik hayatın içinde yaşattığı iddiasız, arif ve babacan tipleri tasvir eder. Devletin Menfaati’nde konu tarihten alınmıştır.
İlk Cinayet, Falaka adlı hikâyelerinde yazarın çocukluk yılları âdeta kurmaca değil, bilgilendirici veya anı türünde belge niteliğinde birtakım bilgiler ile taassuba karşı duruş sergilenmiştir.
Halk törelerindeki yanlış inanışlar, Eleğimsağma’da; folklor ve Anadolu efsanelerindeki millî unsurlar ise Yalnız Efe’de karakterize edilmiştir.
Aşk ve Ayak Parmakları’nda aşka ve insanlara bakış açısı; Terakki’de toplumda görülen medeni ilerlemenin farklı yönleri dile getirilir.

II. Meşrutiyet sonrası fikrî ve siyasi yönelişlerdeki olumsuzluklar ve şarlatan tipler Sivrisinek hikâyesinde hicvedilir.
Hürriyet Gecesi’nde ise, Ziya Gökalp’in ilkelerine dayanan bir milliyetçilik anlayışının portresi çizilir.
Askerlik yıllarında sınır bölgelerindeki hayatının yansıması olan tarih ve kahramanlık teması ve Balkan bozgununa ait hatıralar Tuhaf Bir Zulüm’de konu edilir.
Nadan’da, sözlü edebiyat ürünlerinden ilham alarak bir fikri savunmak veya yermek amacı güdülür. Savaş edebiyatı kampanyasına uygun olarak Çanakkale’den Sonra hikâyesinde mazi ve kahramanlık özlemi hissedilir.
 

© 2024   Berikan Yayınevi   -  Tüm hakları saklıdır.   |   GMK Bulvarı No:80/1 Maltepe Ankara TÜRKİYE  -  Tel: +903122326218  -  Faks: +903122321499  -  berikan@berikanyayinevi.com.tr
Berikan Yayınevi sitesinde kullanılan kitap, dergi, bülten, dijital eser, fotoğraf, haber gibi içeriği, sitenin görünüm ve teknik değerlerini önceden haber vermeksizin değiştirme hakkını saklı tutar.
Verisayar Bilişim Teknolojileri